W mojej kuchni

Śniadanie inaczej – placuszki z nasionami Chia

placuszki

Zamiast kolejnych kanapek na śniadanie postanowiłam dla odmiany przygotować śniadanie inaczej. Myślę, że placki są dobrym pomysłem nie tylko na sycące danie obiadowe, ale możemy je również przygotować sobie rano. Zrobienie ich nie zabiera dużo czasu, a my możemy zacząć dzień mniej tradycyjnie niż zawsze. Poza tym ja do swoich placuszków wykorzystałam bardzo modne ostatnio nasiona Chia. Modne i zdrowe, bo zawierają dużo korzystnych dla nas substancji odżywczych. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, mają dużo błonnika i białka, znaczny poziom przeciwutleniaczy, nie zawierają glutenu. Po prostu dobrze wpływają na nasze ciało.
placuszki
Przepis na około 10 placuszków:
125 g serka ricotta
1 duże jajko
0,5 szklanki mleka
¾ szklanki mąki (u mnie ryżowa i orkiszowa, ale można je dowolnie dobrać)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Serek mieszamy razem z żółtkiem i mlekiem. Do tej masy dodajemy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia. Ubijamy białko na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy białko z resztą masy. Na koniec wrzucamy 3 łyżki nasion Chia. Tak przygotowane ciasto odstawiam na kilkanaście minut do lodówki.
Przepis jest na słono, ale bez większych obaw możecie zrobić wersję na słodko. Wystarczy dodać do ciasta parę łyżeczek ksylitolu lub innego, dowolnego cukru. Placuszki pieczemy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym lub innym oleju.

To dobry przepis również dla tych, którym w niedzielę rano zabrakło pieczywo i nie chciało się biec szybko do sklepu. 😉

A.

 


Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /home/server987836/ftp/migracja/malutkaposwojemu.pl/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 426