W mojej kuchni

Fit tartaletki

IMG_0025

Podczas pobytu w Niemczech udało mi się kupić niedrogo w Tchibo foremki na tartaletki. Wykorzystałam je do zrobienia fit kruchych ciasteczek 🙂

Cukier zastępuje go ksylitolem. Jednak wsypanie kilku łyżeczek nie wpływa za bardzo na ich słodkość (ksylitol nie różni się za bardzo w smaku od zwykłego cukru, ale w dużych ilościach może mieć skutki przeczyszczające – lepiej nie przesadzać z jego ilością) 

SKŁADNIKI

100 g mąki (tortowej, migdałowej lub innej)
100 g mielonych migdałów
4 łyżki ksylitolu (lub innego cukru)
szczypta soli
1 żółtko
125 zimnego masła
1 budyń + dowolne sezonowe owoce
lub
mus jabłkowy bez cukru

I CO DALEJ

Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtko, sól, zmielone migdały oraz posiekane masło. Wyrabiamy szybko ciasto, a potem pakujemy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Na wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy ciasto. Dzięki posiadaniu stempla łatwiej się je rozprowadza, ale bez niego też można sobie poradzić. Na wyłożone ciasto kładziemy papier do pieczenia i ziarna fasoli albo grochu (aby się nie wybrzuszyło). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Wyjmujemy, gdy mają złocisty kolor. Ściągamy groch z papierem, a babeczki zostawiamy do wystudzenia.
Robimy budyń według przepisu. A gdy trochę wystygnie wypełniamy nim tartaletki. Ostatni punkt programu to ułożenie dowolnych owoców. I gotowe:)

 

Smacznego

malutka